Zaključak nadzora novosadskih tužilaštava – nijedno nije napravilo propust u slučaju Ivana Kontića

Zaključak nadzora novosadskih tužilaštava – nijedno nije napravilo propust u slučaju Ivana Kontića

Objavljeno: 18. 02. 2022.

Komisijskim nadzorom Višeg i Osnovnog tužilaštava u Novom Sadu utvrđeno je da nijedno od njih nije napravilo propust u slučaju Ivana Kontića, saznaje 021.
Naime, slučaj brutalnog prebijanja 28-ogodišnjeg M.M. ispred kladionice Maxbet u Jevrejskoj ulici u Novom Sadu 24. avgusta, doveo je do međusobnog optuživanja novosadske policije, odnosno zvaničnika MUP-a s jedne strane, i novosadskih tužilaštava s druge strane, koji su jedni druge krivili za propuste.

Republičko javno tužilaštvo je 18. septembra izdalo nalog da se izvrši kontrola odnosno nadzor rada Višeg i Osnovnog javnog tužilaštva u Novom Sadu, a zaključak je – nijedno novosadsko tužilaštvo nije napravilo propust u Kontićevom slučaju.

„Prilikom vršenja istog razmotreni su svi spisi ovih tužilaštava sa izjašnjenjima postupajućih zamenika u istim u vezi sa delom posla koji su oni obavljali u vezi ovog događaja. Nakon iscrpnih analiza dokumenata u spisima, tročlana komisija sastavljena od zamenika Apelacionog javnog tužioca u Novom Sadu, donela je zaključak da su Osnovno i Više javno tužilaštvo radila zakonito i blagovremeno. O izvršenom nadzoru i zaključku istog obaveštena su nadzirana tužilaštva kao i Republičko javno tužilaštvo“, navode za 021.rs u Apelacionom tužilaštvu u Novom Sadu.

Podsetimo da je pre nedelju dana obustavljen istražni postupak protiv optuženih za brutalno prebijanje dvadesetosmogodišnjeg M. M, jer su advokati optuženih tražili izuzeće tužilaca.

Zahtev za izuzeće zamenika Višeg, Apelacionog i Republičkog javnog tužioca podneo je advokat Dejan Bugarski koji brani prvookrivljenog Ivana Kontića (30) iz Nikšića. Izuzeće su tražili i advokati Goran Karadarević, Petar Cvetković, Gvozden Grgur, koji brane pritvorene O. L. (30) iz Novog Sada, osumnjičenog za učestvovanje u tuči, i L. V. (38), osumnjičenog da je pomogao učiniocu nakon počinjenog krivičnog dela.

Zbog zahteva advokata u Višem tužilaštvu nije održano ni saslušanje oštećenog, koje je trebalo da se održi i na kome je trebalo da javnom tužiocu da izjavu o tome šta se desilo. Opširnije OVDE.

Podsetimo da je Kontić, koji je osumnjičen za pokušaj ubistva, u bekstvu od 12. septembra, kada je policija raspisala potragu za njim, nakon što je u javnost preko društvenih mreža dospeo video snimak brutalnog prebijanja u Jevrejskoj ulici.

Do sada je ustanovljeno da su oštećenom nanete teške telesne povrede u vidu preloma ruku i da nije odmah sarađivao s istražnim organima, jer nije dao izjavu i da je preko advokata 2. septembra podneo krivičnu prijavu.

Takođe, otkrilo se i to da su policija i tužilaštva pokazali čudnu nekoordinisanost u radu, koja je rezultirala time da je Kontić 8. septembra bio u tužilaštvu, kako bi platio kaznu zbog ranijeg dela iz 2018. godine za ugrožavanje sigurnosti.

 

Izvor
www.021.rs


Scroll